Sørens hjørne
En

Den døde kaktus - part 1

Som overskriften indikerer, så er min kaktus død. Jeg kan godt lide planter i stuen. Det giver bare et eller andet. Måske det er rigtigt, at grønt er godt for øjnene? Hvis jeg ikke engang kan holde en kaktus i live, så er det måske et godt signal om, at jeg hvert fald ikke har grønne fingre.

Jeg har før set videoer med andre, der har lavet noget automatisk vanding af blomster. Det er jo ingen hemmelighed, at jeg godt kan lide automatik, teknik og udfordringer.

Ind på Aliexpress. Jeg fandt en 5V vandpumpe, der vil kunne få strøm fra min Raspberry Pi. Jeg fandt også en fugtighedssensor og et relæ til styring af pumpen. Lige inden jeg trykkede bestil, fandt jeg en samlet pakke med 4 små pumper, slanger, fugtighedsmålere og relæ til en samlede pris på 14 USD. Jeg valgte at gå med den billige løsning til at starte med. Proof of concept er altid vigtigt for mig. Jeg betalte da også lidt ekstra for fragten, så forhåbentlig er pakken her inden alt for længe. Jeg har læst mig til, at de billige sensorer med tiden godt kan ruste, og at denne rust kan slå planten ihjel. Det må jeg lige holde øje med.


Pumperne lader til at være noget mindre, men det gør ikke noget. Det er jo ikke uanede mænger vand, der skal transporteres og jeg forventer også at have en flaske med vand gemt nær planterne, for at minimere distancen.

Netop det, at det er en flaske, betyder at den skal fyldes op i ny og næ. Jeg er ikke interesseret i selv, at skulle tjekke op på flaskens vandstatus. Jeg har gjort mig lidt tanker her om: Jeg kan starte med at lave nogle tests og finde ud af, hvor meget vand den kan pumpe i f.eks. 1 minut, 30 sekunder, eller måske sågar 10 sekunder. Så bør jeg matematisk kunne beregne mængden af vand i flasken. Gad vide hvor meget, der fordamper? Jeg har valgt at købe en kontakt, der bør kunne fungerer som vandmåler. Så kan jeg få en e-mail når mængden er tæt på kritisk. Dog kunne det stadig være ret sjovt at måle hvor meget vand, der rent faktisk bliver hældt i planterne på et år.

Grundprincippet: Når fugtighedsmåleren registrerer, at der er knas tørt ved planten, så sendes der signal til min Raspberry Pi, der tænder for vandpumpen, som sender vand til planten. Jeg tænker, at pumpen kører 10 sekunder og holde pause 20 sekunder for at undgå overvanding. Når fugtighedsmåleren registrerer fugt, så må jeg ud fra, at planten har fået nok vand til at holde sig i live ind til jorden atter er tør. Eller måske der skal vandes 2x eller 3x10 sekunder efter, at der er registeret fugtighed i jorden. Jeg må læse op på vanding af planter. Måske det er betinget af blomsten? Måske den også har godt af at være registeret som knas tør i et par dage inden vandingen fortages.

Jeg tænker, at koble pumperne til min Raspberry pi’s ene 5V udgang og så forbinde dem parallelt. Da jeg ikke har så meget naturligt sollys ind i mine stuevinduer, kan det blive nødvendigt på sigt at have en ”plante-lampe” tilsluttet, og så er det godt med en ekstra 5V udgang. Den tid den udfordring.

Dog er det vigtigt, at jeg får lavet en funktion, der sørger for, at kun en blomst vandes af gangen. Ellers så er der ikke nok strøm til at trække alle pumper, og de bør teoretisk pumpe sig selv ihjel, da fugtighedsmålerne bliver ved med at melde, at der er knas tørt.

Nu må jeg bare vente til at pakken kommer, så jeg kan komme i gang. Selve programmet der skal styre vandingen bør ikke være noget problem, så jeg håber, at jeg kan få det hele sat sammen på en enkelt lørdag.

Hvad skal programmet kunne:

Nu er det bare at vente på at posten kommer med min pakke..